Annonser:

Central Park

Det finns ett antal intressanta sevärdheter att upptäcka i Manhattan. Vem har till exempel inte hört talas om Central Park? Den 3,4 kvadratkilometer stora, rektangulära parken som årligen besöks av tjugofem miljoner besökare. Parken i sig är ett nationalhistoriskt landmärke sedan 1963, och är designad av landskapsarkitekten och författaren Frederick Law Olmsted och den engelske arkitekten Calvert Vaux, som en vinst i en designtävling.

Det lustiga med parken är att den upplevs och känns naturlig, trots att sjöarna och dammarna är helt ”syntetiska”, det vill säga designade och uppbyggda av hantverksmän. I parken finner man även vandringsstigar, två skridskorinkar, varav en fungerar som pool om sommaren, Central Park Zoo, Central Park Conservatory Garden, en fristad för vildliv och växter, skogar och en större utomhusscen/teater som årligen håller ”Shakespear i parken” – en sommarfestival.

Under tak och ”inomhus” i parken kan man även kika på den svenska lilla stugan där teaterspel med marionettdockor pågår, samt den historiska Karusellen. Det finns även ett antal områden, mer eller mindre bevuxna, med användningssyftet att utföra bollsporter på. En mängd lekplatser för barn går också att finna. Den 10 kilometer långa vägen runt parken används flitigt av motionärer, cyklister, skejtare och liknande, främst på helger och kvällar. I parken finns dessutom en station för polisbemanning då en del brottslighet har förekommit under åren.

 

Kommentarer inaktiverade.